Monday, June 20, 2011

1 perkara penting yang kita lupa

"Argh!! senang je rupanya quiz tadi...Macam mana bleh lupa plak..."

...............

" Dan dan blank plak..macam mana nak jawab test ni!..arrgh!!"

Selepas habis test, "lor, baru ingat...cis!"

................

" Cis, tak guna betul la! Awat result aku tak ok..Waktu exam hari tu, rasa macam boleh je jawab"

...............

(^_^)..

Hehe, common thing selalu berlaku..Kat aku..Kawan-kawan aku, mahu pun pelajar-pelajar lain...Kadang-kadang aku dok fikir gak kenapa jadi gitu... Waktu kat MRSM dulu tak de la plak jadi gini...Maintain je cemerlang, gemilang dan terbilang...

Huh..tapi aku rasa aku dah tau dah sebabnya..

Kat MRSM dulu aku tak pernah datang lewat..NEVER!..ye la kan, aku kan LDP..Eheh.. Then hubungan dengan cikgu pun sangat baik..tiap kali lepas kelas mesti salam dengan cikgu..cium tangan lagi tu...pastu rajin plak tu buat ulang kaji...pendek kata memang ciri-ciri pelajar cemerlang dan akhlak yang comel lotei, semua aku sapu...

Tapi..Bila sampai kat universiti..budaya-budaya tu mula luntur.. kadang-kadang datang lewat..ulang kaji last minute dah jadi adat...nama lecturer pun boleh lupa. Sebab jarang gile communicate dengan lecturer..Even ada sem-sem yang lecturernya tak pernah di tego pun..

Sebab tu la selalu cuai...tiba-tiba blank..kita rasa kita boleh buat,tapi sebenarnya tak...

Sebab aku dan kome, lebih tepat lagi KITA.....Kita lupa 1 perkara yang amat penting...Study is not just about study.. It is about barakah.. Keberkatan dalam belajar..

Datang lewat,

tanda tangan attendance untuk kawan mahu pun sebaliknya,

kutuk belakang lecturer,

tak buat assignment,

ponteng kelas,

meniru...

Semua itu menghilangkan keberkatan..Jadi tidak hairanlah kita tak perform...kerana tiada keberkatan di situ..

Jadi jangan salahkan orang lain kalau kita tak perform..terutamanya lecturer.." tak guna punya lecturer..mengaja tak best langsung!"..Buang sifat ni jauh-jauh dari diri kita...Sebab most of the time, kita sendirilah yang mengkhianati diri kita...

Jadi berazamlah untuk ubah tabiat kita..Ikhlaskan niat kita belajar...Dan hormatilah orang yang mengajar kita..insyaallah...Kita akan lebih seronok belajar, bersemangat, dan tenang...(^_^)..

:
:
:

"Alhamdulillah...So far sepanjang 4 minggu belajar, aku rasa seronok sangat...Pernah lewat ke lecture sekali je coz terlajak tido...Insyaallah aku azam ituah kali pertama aku lewat tanpa sebab yang munasabah untuk sem ni dan terakhir kalinya..Berusaha mengembirakan lecturer, dan sentiasa bersemangat belajar...Insyaallah...Ya, Allah, permudahkan aku Istiqamah..."








2 comments:

Najihah Razali July 2, 2011 at 5:20 AM  

setuju sangat . berkat ilmu ada pada guru . sbb , dalam diam , dia sntiasa doakan kita . InsyaAllah . smoga terus istiqamah shbt , ^^

Post a Comment

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP